Средња школа - Лукијан Мушицки
Пријем код градоначелника

19.06.2015. у 10 часова одржао се пријем у СО Темерин код градоначелника. Примио је ђаке завршних разреда СШ"Лукијан Мушицки". Уприличен је говор и подела поклона за ђаке генерације: Банчи Кристину и Николу Александровића. Директор наше школе Миломир Радић исто се обратио присутним, похвалио ученике, ђацима генерације и примерним ученицима поделио поклоне. После је одржан коктел у просторијама СО Темерин за ученике и професоре.

 
Семинар

04.06.2015. је одржан семинар у СШ "Лукијан Мушицки" у простору фризерског салона за ученике II.1 одељења. Семинар је одржан од стране клуба фризера из Новог Сада од 8 до 11 часова.Тема семинара је била: Бојење,шишање,обликовање косе. Ученици и њихови наставници: Сања Јовановски и Кошут Едита су са уживањем слушали предавање и практичну демонстрацију познатог фризера. Пуно смо научили и надамо се да ће се сарадња наше школе и новосадског клуба фризера успешно наставити.

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА


Средња школа „Лукијан Мушицки“ је 15.05.2015.организовала Дан отворених врата. Тог дана су нашу школу посетили ученици осмих разреда основних школа из Сирига, Надаља, Госпођинаца, Бачког Јарка и Темерина. Циљ ове манифестације је упознавање ученика са смеровима које нуди наша школа и са самом школом уопште. Директор се на улазу кратко обратио гостима и пожелео им добродошлицу. Осмаци су тог дана обилазили учионице, радионицу, фризерски салон, салон за маникир и педикир, библиотеку, салу за физичко.Ученици и наставници наше школе су осмислили активности тако да су осмаци могли учествовати у квизовима, друштвеним играма и спортским активностима. Осмаци који су показали највише знања у квизовима, добили су награде. Такође су могли да учествују и у следећим играма: Човече не љути се, Твистер, Шах, Игра памћења. Ученици су се упознали и са секцијама наше школе: драмском, новинарском, историјском, географском, спортском, „ English corner - om “.
Председница Ђачког парламента, представила је УНИЦЕФ-ов пројекат „Школа без насиља“ у који је школа укључена. Осмацима је подељен промотивни материјал и школске новине.
Да би направили кратак предах, гостима је понуђено и освежење у „кафићу код Лукијана“, импровизованом у летњиковцу школе. Надамо се да им се свидела посета и да ће нам поново доћи у септембру.

ЕКСКУРЗИЈА - БУДИМПЕШТА – БЕЧ

Кренули смо на екскурзију 7. априла око 6 часова ујутру из Темерина. По доласку у Будимпешту обишли смо пештанску страну града: Трг хероја, Парламент и Базилику Светог Иштвана. На Тргу хероја се налази полукружна аркада на којој су поређане статуе битних личности мађарске историје: Иштван I Угарски, Ладисав I , Коломан, Андрија II , Бела IV, Карло Роберт, Лајош I Анжујски, Јанош Хуњади, Матија Корвин, Иштвај Бочкај, Габор Бетлен, Имре Токољи, Ференц II Ракоци и Лајош Кошут. Затим смо обишли будимску страну: Тврђаву, Рибарски бастион, цркву Светог Матије, Градску библиотеку Сечењи и брдо Герлет са Цитаделом, одакле се пружа предиван поглед на Будим и на Пешту које раздваја Дунав. Такође смо видели велелепне мостове Будимпеште: ланчани мост Сечењи, Арпадов мост, Маргаретин мост, Елизабетин мост, Мост слободе. Након што смо све обишли имали смо слободно време за индивидуалне активности и шетњу у Ваци улици. Тамо смо могли да купимо сувенире за породицу и пријатеље, прошетамо, попијемо кафу и поједемо колач, или једноставно да уживамо у атмосфери града. Затим смо око 19 часова кренули у хотел, где смо се раскомотили у собама и сишли на вечеру. Након вечере смо ишли у дискотеку, а после смо продужили дружење у собама.

Другог дана смо имали доручак у 7 часова јер смо већ око 8 часова кренули за Беч. У овом граду смо обишли Ринг, Оперу, Парламент, Градску кућу, Катедралу светог Стефана и Хундертвасерхаус. Ова зграда је занимљива јер из ваздуха изгледа као парк зато што су на крову трава и дрвеће. Дрвеће расте и у собама, излази кроз прозоре. Затим, сваки станар је могао да окречи свој део фасаде у коју год боју хоће и то само онолико колико може да пружи руку кроз прозор. Такође, под у згради и око ње је нераван. Обишли смо и Природњачки музеј и најскупље улице у Бечу. Вратили смо се у Будимпешту у хотел на вечеру, а после вечере смо се окупљали у собама.

Трећег дана смо након доручка напустили хотел и упутили се ка Сент Андреји, где смо обишли Саборну цркву, Музеј Српске православне цркве, Крст цара Лазара и главни градски трг. Након обиласка свих знаменитости, кренули смо за Србију, са успутним стајањем у тржном центру Кампона у ком се налази познати акваријум Тропикаријум. После два сата проведена у тржном центру наставили смо пут за Темерин.

Овим путем молимо директора да нам организује екскурзију и следеће школске године, јер смо се на овој јако лепо провели иако је трајала само три дана .

Бранка Ерцег и Милица Тојагић III 4

Кластер војвођанских металаца

Ученици III-3 разреда наше школе, посетили су 17.04.2015. године Извршно веће Војводне и присусутвовали 4. Скупштини кластера војвођанских металаца ВМЦ (Vojvodina Metal Claster). Металски сектор, у оквиру поменутог кластера окупља 125 чланица са преко 7000 запослених лица.

Трибина о инклузивном образовању

Трибина „О инклузивном образовању“ одржана је у суботу 28.2.2015. г. у просторијама Општине Темерин. Организатор трибине је Локална инклузивна мрежа „Нецовање“, а предавач Мишко Шекуларац, дефектолог и породични терапеут из Новог Сада. Трибини је присуствовало око 60 васпитача, наставника, стручних сарадника и родитеља из свих васпитно-образовних установа са територије општине Темерин. Тема трибине била је припрема особа са инвалидитетом за самостални живот.

Предавач је истакао да ова припрема почиње од најранијег детињства, те да су неке вештине које деца тада усвајају од кључног значаја. Најважније је развити код деце радне навике и функционална знања. Родитељи треба да пруже деци љубав, да их науче да се не плаше и да им пружају подршку, као и да их непрестано подстичу. Наставници треба да подучавају децу, поштујући свачији темпо рада и развојне специфичности. Задатак персоналних асистената је да коригују оно што родитељи нису успели да науче дете са сметњама у развоју.

Особе са инвалидитетом биће истински равноправни чланови друштва само ако се створе услови да реализују сопствен е животне избор е и да успоставе контрол у над својим животом. Данас велику улогу у оставрењу ових циљева имају сами грађани, посредством различитих удружења и задруга. Треба радити на развијању свести грађана о овој проблематици и треба подстицати особе са инвалидитетом да не одустају од борбе за своја права.

ПРОМОЦИЈА БУМЏЕНТА У ТЕМЕРИНУ

У Темерину у петак 13.02.2015. године одиграна је прва утакмица колективне борилачке игре за мушкарце и жене у екипи под називом бумџент.Бумџент је ауторска идеја проф. Јанка Павлиса, а ауторска заштита је урађена 1999. О тој идеји су упознати у свим државама где се наш, већ распрострањени, јаџент раширио. На утакмици су учествовале две екипе које су биле састављене од ученика Средње школе "Лукијан Мушицки" из Темерина са пар гостију. Победила је екипа Шарених са 109 добитних секунди, а екипа Белих је сакупила 98 добитних секунди.

Првој презентацији бумџента у историји присуствовао је и секретар за спорт у Општинском већу Темерин Далибор Шандор. Поред њега присутни су били и професори Средње школе "Лукијан Мушицки" Јожеф Јунг и Ласло Веребељи као и десетак млађих који су хтели да виде нову спортску дисциплину којој заједно у екипи наступају мушкарци и жене и подједнако утичу на резултат своје екипе.

Након утакмице подељени су упитници свим присутним. Такав упитник ће бити подељен у свим државама када се буде први пут одиграла утакмица бумџента. Суштина је да се провери да ли људи који играју и гледају јаџент, бумџент и сличне спортске дисциплине сматарију да је људски род стигао на ниво социолошких односа који омогућавају активности у којима заједно насупају жене и мушкарци са подједнаким учинком и како то утиче на понашајње тих људи будућности.

Отворено првенство Новосадског клуба фризера

Ове године школа је склопила уговор са „ НОВОСАДСКИМ КЛУБОМ ФРИЗЕРА“ из Новог Сада као спољњег сарадника школе. Тако да ће се у току године вршити додатна едукација и континуирани тренинг како наставника тако и ученика. Што би подразумевало низ активности: присуство ученика и наставника на семинарима, помоћ око такмичења у организацији, одржавање два семинара познатих фризера у просторијама наше школе, омогућен приступ ученика и наставника клубским дешавањима заједничка организација фризура завршних разреда.

Неке од наведених активности су и реализоване, тако је у хотел „Парку“дана 08. 02. 2015. године одржано отворено првенство Новосадског клуба фризера под називом „ Стварајмо заједно“. Током читавог дана такмичили су се и надметали такмичари из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и то у више категорија.Наша школа узела је учешће са такмичарем из II1 разреда Јах a ј Леонтином, у категорији ШКОЛСКИ МИНИ ВАЛ. У овој категорији било је око двадесетак такмичара а наша Леонтина је заузела златну средину.Било је доста треме јер је то за Леонтину био први јавни наступ, док јој је модел био велика подршка и на неки начин својим стрпљењем уливао додатну енергију.Тај стрпљиви и дисциплиновани модел је ученица ВалентинаСтевановић I1 разреда.Заједно су пролазили кроз ово једно искуство пуно адреналина и жеље да се докажу у својој струци, док су их верно пратили и бодрили другари из разреда. Сваки фризер па и ученик рећи ће да је ова професија више од обичног заната да је то заправо уметност пуна креативности и стваралаштва из којег из дана у дан се напредује. А самим такмичењем се стиче рутина и права уметничка вештина која доводи до поштовања међу колегама. Кроз наведене активности ученици не да добијају само тренутну едукацију, него и стални контакт са власницима салона који ће им омогућити боље упознавање и већу могућност запослења након завршене школе или потписивање уговора као чланове Тима за неке од брендираних кућа у њиховој професији, који су верни пратиоци оваквих манифестација. Након завршетка целодневних активности школа је добила стату и захвалницу у знак захвалности и подршке а ученица диплому десетог пласмана.

Погледајте видео запис са YouTube - линк

 

Извештај сачинила:

Сања Јовановски

 
Школска слава

Школска слава Свети Сава, прослављена је 27.01.2015. г.у КИЦ-у "Лукијан Мушицки". На почетку су се присутним обратилиЧ директор школе Миломир Радић, представник Општинског већа Темерин- Милован Балабан и специјални гост Сабах Ал Зубеиди, који је доделио две новчане награде најбољим ученицима. Том приликом, ученици и наставници наше школе организовали су пригодну свечаност. Организатори приредбе били су вероучитељ Мирослав Стојановић и професорица српског језика Александра Скенџић, и професор Милан Јулинац. Посебан допринос приредби дали су чланови школског хора, драмске и рецитаторске секције. Свечаности су присуствовали православни и католички свештеници, представници локалне самоуправе, родитељи ученика, бивши и садашњи радници школе. Нови кум школе, Илија Блануша, пресекао је славски колач. Након приредбе, славље је настављено у ресторану "Три шешира", где је организован свечани ручак. Уз музику, игру и весеље, садашњи и бивши радници школе заједно са својим гостима прославили су празник.

Погледај још слика...

 

Активности секције “КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА“

У СШ "Лукијан Мушицки" из  Темерина је током септембра 2014. г. у оквиру личних услуга оформљена секцијa „ КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА“ (коју води наставница практичне наставе Сања Јовановски), како би заинтересовани ученици развијали своје креативне способности. Радионицу води наставница практичне наставе са технологијом рада Сања Јовановски. И до сада je организован o низ активности, тако је једна од њих била да ученици ручно израде честитке за Нову годину, како би школа пожелела својим партнерима сретне предстојеће празнике. Чланови секције су вредно радили и уз доста креативности своја умећа преточили у честитке, које сте можда и Ви који управо читате текст добили.

Поред тога учествовали су и у изради реквизита, за новогодишњу представу и доделу пакетића, као и у осмишљавању новогодишњег анбијента школе. Нама се придружила и наставница ликовног Оливија Гирицкада су реквизити у питању, и наставница Снежана Петковић Бумбић са још неколицином ученика своје секције ”E нглески кутак ” Александра Дамјановић IV 4, T амара Чугаљ III 4, Ђурђина Пјевац III 4 , J елена Тепић III4 , Јелена Каменко III 4 , Наташа Менићанин III 4 и Данијела Кременовић III 4 , када је декорација школе у питању . K оординатор дечије представе била je наставница Маријана Радовановић.

     
Инклузивно образовање - активност ученика 16.11.2014.

СШ "Лукијан Мушицки" и Канцеларија за младе Општине Темерин су током септембра 2014. г. у сарадњи оформили вршњачки тим за подршку инклузивном образовању. Организована су три модула обука за заинтересоване средњошколце, на следеће теме: комуникација, тимски рад, различите врсте насиља, инклузија, различите врсте инклузије, инклузија у образовању. Чланови вршњачког тима су о смислили малу локалну акцију у циљу јавне промоције образовне и социјалне инклузије.
06. 11. 2014. реализована је акција младих којом смо промовисали вредности инклузивног образовања, али и испитивали информисаност становника општине Темерин о инклузији, манифестацијама које промовишу инклузивно образовање, као и о ставовима о томе ко је одговоран за стварање једнаких шанси за све и уважавање различитости.

     

Mини олимпијада заборављених игара II

Од јуна до новембра 2014. г. Тим за инклузивно образовање Средње школе „Лукијан Мушицки“ реализује пројекат „ Нецовање 2 “ , у оквиру пројекта „Унапређивање образовања у Србији кроз развој Мреже подршке инклузивном образовању“, који спроводе Мрежа инклузивног образовања (МИО) и УНИЦЕФ.

Једна од активности школског пројекта је и манифестација „Мини-олимпијада заборављених игара II “. Она се организује као з аједничка активност чланова локалне инклузивне мреже „Нецовање“ .

„Мини-олимпијада заборављених игара II “ одржана је 11.10.2014. г. у спортској хали у Темерину, у трајању од 10 до 12 часова.

Учесници манифестације били су п редставници свих васпитно–образовних установа са територије општине Темерин, као и представници Ц ентра за социјални рад - Дневног центра за децу. Укупно је било 35 учесника из следећих установа:

•  Предшколск а установ а “Вељко Влаховић” Темерин

•  Основн а школ а “Петар Кочић” Темерин

•  Основн а школ а “Кокаи Имре” Темерин

•  Основн а школ а “Славко Родић” Бачки Јарак

•  Основн а школ а “Данило Зеленовић” Сириг

•  Средњ а школ а “Лукијан Мушицки” Темерин

•  ЦЗСР – Дневн и цент а р за децу

П редставници различитих установа ф ормирали су мешовите екипе. Жута, црвена, плава, наранџаста и роза екипа пролазиле су кроз пет различитих игара: „Весела школица“, „Пренеси лоптице“, Пирамида пада“, „Нецуј се“ и „Премости препреке“. Д еца различита по узрасту, полу, језику и развојним способностима, међусобно су комуницирала и сарађивала у оквиру свог тима. Да би њихова екипа успешно обавила задатак, они су морали да покажу пуно спремности на сарадњу, стрпљење, пажњу, толеранцију и подршку.

Манифестацији су претходиле креативне радионице – израда плаката, украшавање штандова, израда реквизита, припрема водитеља и учесника. У припремним активностима учествовало је 34 ученика СШ „Лукијан Мушицки“, а у реализацији саме манифестације њих 26.

Основни циљ манифестације је д а се кроз заједничке активности промовишу вредности инклузивног образовања, као и да се шира локална заједница сензибилише да подржи спровођење и унапређење инклузивне праксе у нашој средини. Жеља нам је да олимпијада постане традиција у нашој лок а лној средини .

„Мини-олимпијаду заборављених игара II “ подржали су и:

•  Општина Темерин, која ј е обезбедила превоз за учеснике и навијаче из Сирига и Бачког Јарка .

•  „ Креативна радионица“ , чије су чланице направиле послужење за учеснике.

•  Канцелариј а за младе Темерин и Центар креативног окупљања, који су пружили техничку подршку.

•  Културно-уметничко друштво „Вук Караџић“ из Старог Ђурђева , чиј и су се чланови, на челу са Анђелком Ђукићем, побринули за забавни део манифестације.

•  Удружење грађана „КАП“ из Темерина .

 

Манифестацију је пратило око 200 гостију, а посебно истичемо присуство гости ју из Мађарске, из места Јасапати . Специјални гост манифестације био је и Сабах Ал Зубеиди, ирачки песник и новинар, председник Организације за људска права „Месопотамија“ са седиштем у Београду.

Најважнији резултат манифестације је тај да смо се сви заједно лепо дружили, играли и забавили и да су сви отишли кући као победници, славећи доброту , племенитост, толеранцију и једнакост за које се и боримо у васпитно-образовним установама у нашој локалној заједници, али и у читавом друштву у ком живимо .

 

     

Радна субота

13.09.2014. године наша школа је имала радну суботу. Ученици су имали организоване разне активности: спотске активности, посету Етно кући у Темерину, посету православној цркви и КИЦ-у.