Средња школа - Лукијан Мушицки
ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА!

 

22. маја 2014. ученици Средње школе „Лукијан Мушицки“ су у центру Темерина сакупљали хуманитарну помоћ за угрожене у поплавама. Ученици су сами направили, упаковали и украсили колачиће и израдили срца са занимљивим порукама која су делили свима који су желели да се укључе у ову акцију и приложе новац за пострадале. Захваљујући људима добре воље, професорима који су подржали ову акцију, као и ученицима који су је реализовали, за само неколико сати прикупљено је више од 53.000 динара, а сав новац је уплаћен на жиро - рачун намењен онима којима је то најпотребније.

Треба напоменути да су ученици Средње школе „Лукијан Мушицки“ прву хуманитарну акцију за помоћ пострадалима у поплавама организовали 17. маја 2014. г. Током те радне суботе међу ученицима и наставницима који су се затекли у школи прикупљено је око 15 000 динара. Од тог новца купљене су храна за бебе и вода, а донација је предата Канцеларији за младе у Темерину.

Ученици који су реализовали хуманитарну акцију су:
II 4
Бобана Шопаловић, Катарина Ђукић,Николина Ђурковић, Снежана Вуковић, Љиљана Лисица,
Јована Теодоровић

II 5
Ирина Кесег, Оскар Немет

IV 4
Александра Бајкин, Стојан Варгец, Марија Вуковић, Татјана Тодић, Тамара Гердијан, Рајко Јовановић

  

Дан породице

Група ученика из II-4 одељења је, обележавајући у нашој школи 15.мај - Дан породице израдила презентацију коју можете погледати овде. Идејни аутор је ученица Бобана Шопаловић. Рад се одвијао на часовима грађанског васпитања.

 

Школа од ове 2014 године сарађује са Војводина Метал Кластер - VMC

Пред Вама се налази избор занимања и упис у средњу школу. То је један од првих задатака који стоји пред Вама. Занимања су бројна али како одабрати оно право?! Родитељи, наставници, пријатељи и старије колеге могу помоћи али не могу изабрати и одлучити уместо вас. Критеријуми за избор занимања су различити: неко бира занимање ''на цени'', популарно занимање, неко добро плаћено... Немојте дозволити да други бирају за Вас или да занимање одаберете сасвим случајно!
Велико је задовољство радити посао који Вам се свиђа. Последњих година, ученици се теже опредељују „производна и мајсторска занимања“ па је велики број отишао у гимназијалце, економисте, правнике, менаџере и слично. Свако од занимања је добро и потребно али је овакав тренд довео до великог вишка у једним и недостатака радника у другим струкама и занимањима. Тај тренд траје годинама и то је један од важних разлога зашто је данас много незапослених људи.
У време интернета, отворене привреде и глобалног тржишта Србија је повезана са целим светом и све што се у свету догађа има утицаја и на Србију. Светске анализе и дугорочне процене указују да се производна занимања све више траже и у будуће биће значајно атракивнија и више плаћена. Производња је услов опстанка друштва због чега ће и наша земља у будуће морати развијати производњу и да ће у производњи увек требати много стручњака и бити много посла.
Атрактивност занимања мерите својом шансом да са својим занимањем пронађете посао који је дугорочан и добро плаћен како бисте, у будућности, за себе и своју породицу обезбедили материјалну егзистенцију.

Изаберите занимање према својим способностима и интересовањима –
занимање где највише видите себе!

Војводина Метал Кlaстер - VMC је најзначајнија пословна асоцијација металских и машинских компанија у Србији. Окупља више од 120 производних компанија у области машинске производње са седиштем у Темерину. У Темерину се налази и наш Едукативни центар, Центар за иновације, Центар за подршку предузећима и Центар за развојне пројекте.
У компанијама, нашим чланицама, непрекидно је отворен конкурс за пријем више од 300 нових машинских инжењера, атестираних заваривача, бравара, алатничара, лимара и дригих радника производних машинских занимања. У Темерину је постојала и постојаће у будуће производња у области обраде метала и машинства. Нашим фирмама биће дугорочно потребни радници производних занимања.
Стога, Средња школа „Лукијан Мушицки“ у Темерину има образовне профиле који су намењени оспособљавању за производна занимања.
Војводина Метал Kлустер - VMC пружиће помоћ и подршку школи и ученицима који се оспособљавају за производна занимања и обезбедити могућност за: савремену обуку у нашем едукативном центру, посете сајмовима, сарадњу са иновативним и истраживачким институцијама, извођење стручне праксе и обезбеђење једног броја стипендија и будућег запослења за најбоље мајсторе свога заната.

 

 

Извештај са сајма образовања у Жабљу

 

У петак 04.04.2014 са почетком у 10 часова у Жабљу одржан је сајам образовања где су се будућим средњошколцима представиле бројне средње школе међу којима су : Елитна економска школа Нови Сад, Средња ваздухопловна школа, Средња оптичарска школа “ Пашћан ” , Средња пољопривредна школа Футог и низ других. Наша школа је показала изузетну креативност и разноликост у представљању својих смерова и на нашем штанду су редови постојали чак и када су све остале школе већ напустиле сајам.

 

На штанду 1 наше школе представили су се економисти који су привукли бројне основце наградном игром у виду квиза “Колико знам о економији”. Ученици који су демонстрирали највише знања на квизу освојили су мајицу са логом школе, а они мање успешни хемијску оловку. Истовремено две ученице економског смера су на флип чарту приказале графиконе са предметима који се на њиховом смеру изучавају по годинама, дали статистичко-графички приказ уписа ученика у нашу школу по смеровима и са основцима на истом флип чарту одрадили анкету везану за ваннаставне активности у нашој школи.

 

Штанд 2 био је резервисан за фризере и педикире и маникире који су посетиоцима сајма све време пружали услуге фенирања и маникира. То је штанд који је последњи завршио са радом тога дана и буквално затворио сајам.

 

Штанд 3 водили су пословни администратори на мађарском језику који су посетиоцима демонстрирали рад свог виртуелног предузећа, а Штанд 4 био је резервисан за инсталатере и ауто-механичаре који су на три мотора демонстрирали све способности свог заната. Дечаци из основних школа прилазили су заинетресовано и одушевљено својим старијим другарима који су им објашњавали шта су све научили о моторима и аутомобилима до сада.

Између штандова 3 и 4 непрестано је ишла пп презентација на платну где су ученици додатно могли да се информишу о самом изгледу школе, дворишту, учионицама и смеровима.

 

Све у свему сајмом у Жабљу наша школа је још једном показала колико тога има да понуди!

 

САВЕЗ ДРУШТАВА ВОЈВОДИНЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА

 

Наше ученице Јована Теодоровић и Слађана Голубов су учествовале на Конкурсу литерарно-ликовних радова учесника предшколских установа, основних и средњих школа из АП - Војводина у акцији " Млади у борби против опаких болести", са своја два рада: рад1, рад2

 

8. март- ,,Лукијан Мушицки'', Темерин


8, март у нашој школи је био јако лепо обележен. Светски је познато да је 8. Март дан када су жене добиле иста права као и мушкарци, с' тога је то Дан жена. На часовима грађанског васпитања смо од шарених папира правили мање честиткице на којима су биле исписане порукице. Те честитке су касније избушене и за њих су привезане бомбонице. Они који су били предодређени за дељење тих поклончића су ишли од учионице до учионице и делили ученицама. Било је јако лепо и сви су били радосни, нарочито девојчице пошто су добиле бомбону са лепом поруком, а понека је добила и леп цвет.

 

Актив економске групе предмета о

31. ЈАНУАР-НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ПУШЕЊАДувански дим садржи неколико хиљада различитих супстанци, а најштетније међу њима су никотин, катран, иританси и угљен-моноксид.
Ове супстанце изразито штетно делују на људски организам и доводе до бројних поремећаја, од повећања настанка ризика болести срца и крвних судова, канцера плућа, гркљана, ждрела, усне шупљине и панкреаса до хроничне опструктивне болести плућа и појаве астме. Такође, пушење знатно утиче на све већу појаву стерилитета, нарочито код женске популације.
Удисање дуванског дима (пасивно пушење) одојчади и мале деце доводи до учесталијег бронхитиса, упале плућа, астме, других болести дисајног система и смањене плућне функције као и акутне и хроничне упале средњег уха. Синдром изненадне смрти одојчета такође је чешћи код деце изложене дуванском диму.
Дувански дим штетно утиче и на непушаче који бораве у задимљеном простору,односно изложени су тзв. пасивном пушењу. Ризик од умирања због коронарне болести је 25% , а ризик од оболевања од рака бронха и плућа је 30-35% већи код непушача који су изложени дуванском диму у односу на непушаче који нису изложени дуванском диму.
Према проценама Светске здравствене организације (СЗО), у развијеним земљама света пуши 41% мушкараца и 21% жена, док у земљама које су у развоју пуши 48% мушкараца и 8% жена.
СЗО напомиње да се број жена пушача у свим земљама драстично повећава сваке године, као и да од последица пушења у свету годишње умре око пет милиона људи.
Србија је међу водећим земљама у свету према броју пушача, а прва у Европи по броју жена које користе цигарете.
У нашој земљи пуши скоро сразмеран број жена и мушкараца, а посебно забрињава чињеница да 55% малолетне деце у Србији повремено или редовно конзумира цигарете.
Циљ ове кампање је масовно подизање свести код људи о штетности дуванског дима, као и смањење броја оболелих и умрлих од последица пушења и изложености дуванском диму.

Ангажујете се у борби против ове штетне навике не само неколико дана пре 31. јануара већ и током целе године!

фебруар 2014.

 

Посета Сегедину, 18.11.2013. године

Драги ученици,
Гимназију у Сегедину посетили смо 18.11.2013. године. Разлог посете био је такмичење у лепом изговору на енглеском језику под називом „ William Blake “. На такмичењу су учествовали ученици осмих разреда основних школа и ученици средњих школа. Основне и средње школе такмичиле су се одвојено. Нашу школу су представљале Инес Кесег (II5) и Теодора Антић (I3).
Времена за припрему је било јако мало, али смо ипак одлучили да учествујемо и стекнемо неко ново искуство, а уз пут посетимо један леп град у Мађарској. Након регистрације и кратке церемоније отварања, ученици су извлачили бројеве којим је одређен њихов редослед. По два ученика су улазила у исто време. Комисија се састојала од 3 члана. Један текст су ученици веч имали припремљен, а један је био изненађење. Непознати текст који су ученици добијали као обавезан део такмичења је одломак из неког од дела следећих писаца: Wallace Stenger, Barbara Kingsolver, David James Duncan, Joyce Carol Oates, Russel Banks, Khaled Hosseini, Alice McDermott, Geronimo Stilton, Mary Pope Osborne i Dan Brown .
Ученици су од организатора добили похвале за учешће. Захваљујем се свим ученицима који су учествовали и достојно представљали нашу школу. Захваљујем се и свима вама који сте имали жељу да учествујете. Наставите да се трудите, биће још прилика да се докажете!

So, get ready!!! ;)))
Срдачан поздрав,
Весна Поповић
професор енглеског језика и књижевности

Дечја недеља

Матуранти Средње школе Лукијан Мушицки из Темерина били су гости вртића Вељко Влаховић и заједно кроз игру и подршку у фризурама помогли око ревије

" У ОДЕЛИМА ОДРАСЛИХ " .

Види још слика...

 

представа