Средња школа - Лукијан Мушицки
МАРКО КРАЉЕВИЋ, МУСА КЕСЕЏИЈА, МАЛО ЕКОЛОГИЈЕ И МНОГО СМЕХА.

Одржана представа Средње школе „Лукијан Мушицки“ и Удружења за инклузију особа са инвалидитетом из Темерина „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“ . 20. априла ове године, сала темеринског КИЦ-а била је препуна одушевљене, насмејане публике. Глумци су представили Марка Краљевића у потпуно другачијем „светлу“- ироничног и смешног... Представа је рађена према тексту драмског писца из Ниша, Мирољуба Недовића – Рикија, уз мање адаптације и неизбежне импровизације које су унели чланови драмске секције у нашој школи. То је историјско - еколошка комедија у седам слика и пет међуслика, „за децу, а помало и за одрасле“. Подела улога је следећа: Марко Краљевић - Зоран Кузмановић Шарац - Драган Лалић Муса Кесеџија - Радослав Галетин цар Лазар - Раде Шипка старац Фочо - Ненад Росић Раја, Гаја и Влаја Југовић – Дарко Шипка гуслар – Милан Пантелић Срђа Злопоглеђа - Никола Мишић вила Равиојла - Дејана Дејановић чобаница - Милана Ћук гласник – Мирко Михајловић играчице - Милица Мајкић, Вања Ђукановић, Душанка Пилиповић и Мирослава Палалић вашарџије – Снежана, Тамара Пердув, Слободан Ђуран и Срђан Вуцеља Пробе су водиле професорке српског језика и књижевности Маријана Радовановић и Александра Скенџић, које су и осмислиле сценско извођење. У изради костима и сценографије помогли су родитељи и рођаци ученика, сами ученици, пензионери школе, школско и наставно особље. Посебно су на овом пољу допринели: Станка Караџић, професорка у пензији, Гордана Пилиповић, мајка двеју ученица из наше школе,Верона Жуњи, мајка ученице из наше школе која је и члан УЗИОСИ, Милица Анушић, спремачица , Јована Ковачевић, ученица друге године као и Нада Срећков, педагог и Сања Јовановски, професор практичне наставе. Представа је део пројекета „Питамо се сви“ и за циљ је имала како да забави публику, тако и да подигне свест о екологији, али и да подстакне локалну средину на боље разумевање особа са сметњама у развоју као и да укаже на значај њиховог што равноправнијег укључивања у редовни образовни систем. Заједно са децом из УЗИОСИ и ученицима Средње школе „Лукијан Мушицки“ публика се добро забавила и научила нешто ново. Актери овог пројекта се надају да су дали свој допринос да се инклузивно образовање унапреди, као и да се и међуљудски односи у целини побољшају.

III САЈАМ ИМАГИНАРНИХ ПРЕДУЗЕТНИКА 2011.

20. маја 2011. у спортској хали у Темерину одржан је трећи по реду Сајам имагинарних предузетника у организацији Средње школе „Лукијан Мушицки“. Ове године Сајам се састојао из такмичарског и ревијалног дела. У такмичарском делу Сајма матуранти економског смера показали су шта су све научили током свог четворогодишњег школовања. Осмишљавајући своја имагинарна предузећа, они су у пракси примењивали стечена знања из маркетинга, основа економије, пословне економије, познавања робе, рачуноводства, статистике.... показујући на делу и своје комуникацијске вештине, креативност и маштовитост. На Сајму се представило шест такмичарских екипа: фото студио „Дино“, козметички салон „Бети Буп“, вртић „Цврчак“, палачинкарница „Дебели, а срећни“, италијански ресторан „Милано“ и угоститељски објекат „Мераклије“. Сви такмичари су показали завидан ниво умешности, пословности, ентузијазма и професионалности. Ипак, према одлуци тајног жирија и посетилаца сајма, победу је однео вртић „Цврчак“. Чланови ове екипе награђени су са 25000 динара. Својим даровима, бројни спонзори су допринели успеху Сајма и помогли да сви учесници буду адекватно награђени. Међу њима се посебно истичу АД „Лука“ Нови Сад, ФКЛ Темерин, ЈКП Темерин, „Темпром“, „Дуга“ Зорић, „МИЛДОК“ Темерин, ресторан „Троглав“ Бачки Јарак, стаклорезац Милићевић, Извиђачка организација Темерин.... У ревијалном делу Сајма представили су се сви образовни профили који постоје у нашој школи. Осим брошура са основним информацијама, представници трговачког, машинског, економског и фризерског смера приказали су разноврсне практичне задатке и изазове своје струке. На Сајму се представило и имагинарно предузеће „Питамо се сви“, које је промовисало инклузивни концепт образовања. Бројне активности на овом штанду имале су за циљ да код посетилаца изазову добро расположење, заголицају машту и ум и подсете на то да сви људи имају једнако право да уживају у животу.

"КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА"


Ученици наше школе учествовали су на међународном такмичењу "Кенгур без граница" 2010.

КВИЗ - Колико се познајемо

Наша школа по четврти пут учествује у пројекту Извршног већа Војводине(секретаријата за прописе, управу и националне мањине) под називом "Квиз- колико се познајемо". Такмичари из наше школе су били: Шипла Дарко I4 Ловрић Јована I4 Бабић Сања I4 Татић Милан I4 Спремала их је проф. Биљана Лазић. У ранијим четвртфиналним и полуфиналним емисијама наши такмичари су освојили прво место. У финалној емисији која се одиграла 19. V 2010. године наши такмичари су заузели 4. место, освојивши вредне награде. Поред такмичара треба напоменути и навијаче из I4 и II4 одељења који су помагали такмичарима у одговорима. Изнад свега треба рећи да су се сви присутни лепо дружили и допринели атмосфери неговања мултикултурализма и толеранције..

Квиз

ДЕЧЈА НЕДЕЉА 3-10.ОКТОБАР 2010

Прва недеља октобра традиционално се обележава као Дечја недеља. Иако већ ветерани у дечјем свету, ученици Средње школе „Лукијан Мушицки“ били су веома активни током ове манифестације. Матуранти фризерског смера, са својим професорима практичне наставе, помагали су најмлађима у Предшколској установи „Вељко Влаховић“ да направе што боље креације за ревију фризура. Мали модели и будући фризери још једном су провели дивне тренутке у дружењу, игри и раду. Драмска дружина наше школе одиграла је три пута представу „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“ за ученике основних школа из Општине Темерин. Ова представа, која је рађена у сарадњи са Удружењем за инклузију особа са инвалидитетом из Темерина, одлично се уклопила у концепт овогодишње Дечје недеље, која је у знаку промоције права деце са сметњама у развоју. Учесници представе предводили су и финале Дечје недеље – велику карневалску поворку, коју су сачињавала деца из свих образовних установа са територије Општине Темерин. За ту прилику, ученици економског смера наше школе израдили су веселе плакате за све школе учеснице. Фризери су помогли појединим учесницима да се што боље маскирају.

deca

 

HALLOWEEN


26.10. ученици прве године економског смера ималу су радионицу под називом "HALLOWEEN". Радионицу је организовала професорка енглеског Снежана Петковић-Бумбић. Задатак је био да ученици кроз своје пројекте представе како замишљају познати амерички празник „Ноћ вештица“. Пројекти су углавном представљени у виду паноа и украшених бундева. На крају је изабран и победнички рад који су направили: Николина Лукић, Кристина Алексић, Ђорђе Милованов и Миле Гагић. Питали смо Ђорђа о овом дешавању : 1. Ко је осмислио баш овакву идеју, какву сте реализовали кроз свој пројекат? -Идеју је осмислио мој друг Миле. 2. Да ли сте мислили да ћете победити? -Па и не баш, јер смо имали јаку конкуренцију. 3. Како сте се осећали кад сте победили? -Били смо срећни. Највише смо се обрадовали петицама из енглеског. 4. Да ли вам се свидео овако замишљен час? -Да,баш је било забавно и занимљиво.

Празник тикве
Празник тикве