Средња школа - Лукијан Мушицки 

 

„Школа без насиља“

У оквиру пројекта „Школа без насиља“ у Средњој школи „Лукијан Мушицки“ у Темерину дана 27.11.2014.год.одржане су две радионице за родитеље са следећим темама:

1.Помозите свом детету када се налази у ситуацији насиља

2.Правила и реституција

Прву радионицу је водила Љиљана Симовић проф.хемије,другу Балаж Ђармати проф.историје,а допринос да се успешно реализују обе радионице дале су и колегенице Нада Срећков,Александра Скенџић и Мартина Јањанин. Радионице су трајале од 17 h до 18.30 h. Било је присутно укупно 9 родитеља.

На самом почетку Љиљана Симовић је поздравила присутне родитеље,представила себе и колегу Балажа. Затим је укратко представила пројекат „Школа без насиља“ и указала који све облици насиља постоје. Потом су родитељи подељени у три групе и добили су задатке. Прва група је требала да на флип чарт папиру напише шта би урадили уколико се њихово дете понаша насилно. Друга група шта би урадили ако њихово дете трпи насиље,а трећа група ако је њихово дете посматрач тј.сведок насиља.Родитељи су били јако заинтересовани,пажљиво су слушали излагање и активно учествовали износећи пуно примера из свакодневног живота и дајући идеје како препознати одређене облике насиља и како реаговати у датој ситуацији.

Другу радионицу је Балаж Ђармати започео објашњењем појма:реституција. Након тога су родитељи попуњавали чек листу како би извршили самопроцену васпитног стила којем припадају. Уследила је дискусија у којој су родитељи такође активно учествовали иизнели своје ставове о важној и одговорној улози родитеља у погледу васпитања деце, као и шта све погрешно васпитање и небрига може да проузрокује.

Родитељи су показали задовољство и били захвални што им се указала прилика да на овакав начин путем сарадње са школом кроз организовање радионица на одређене теме могу да поделе своја искуства,размене мишљења и сазнају нешто ново и интересантно.

Предавачи су такође оценили да је радионица била веома успешна,а била би још боља да је дошао већи број родитеља.

Уз извештај су приложене и фотографије.

 

Темерин,28.11.2014.год.

Извештај сачинила: Љиљана Симовић