Средња школа - Лукијан Мушицки 

ПСИХИЧКО НАСИЉЕ


Психичко насиље је најраспрострањенији вид насиља и подразумева ситуације када вас други људи: вређају, исмевају, критикују, оптужују, прете вам, називају вас погрдним именима, понижавају, омаловажавају вас или вашу родбину и пријатељице (нпр. „ти си глупа”, „види каква ти је мајка”, „твоје пријатељице лоше утичу на тебе”, и сл. ),

Психичко насиње је посебно изразено међу тинејџерима. Обично је то због начина облачења, вере, свог стила и новца. За решење можете се обратити педагогу, наставнику или психологу. Не треба да кријете оно што вам се дешава. Што више одлажете то постаје све горе и горе.

 

 

ЕЛЕКТРОНСКО НАСИЉЕ

E лектронско насиље је свуда око нас. Најчешће је међу тинејџерима у школама. Као што само име каже дешава се на интернету. Укључује било какав облик слања путем интернета или мобилних телефона. Има за циљ повређивања, узнемиравања или било какво друго наношење штете детету, младом или одраслом човека који не може да се заштити од таквих поступака. Појављује се у облику текстуалних порука, фотографија или позива.

Укључује:

узнемиравање, ухођење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима, ширење насилних и увредљивих коментара, снимање окрутних, насилних сцена, слање претећих порука, као и креирање интернет страна које садржe приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака.

Васпитна улога школе

Важно је знати како интернет и друга савремена комуникацијска технологија функционише, који су ризици и шта се може учинити када прети опасност од насиља. У тој едукацији кључну улогу имају родитељи и наставници, као главни преносиоци знања и учитељи вештина заштите.

Фактори о којима треба водити рачуна приликом одређивања адекватних последица на понашање:

• степен повређености;

• на колико је адреса порука послата или колико је узнемиравајући материјал (текст, фотографија, снимак...) узбуркао јавност;

• мотивација особе и разлози за насиље;постоји ли сукоб и у стварном животу између те две особе или се ради о злостављању;

• је ли насиље било ненамерно или намерно.

 

Савети за децу - 7 златних правила за сигурно chat-овање и СМС-дописивање

1. Никад немојте давати податке ни фотографије о себи, својој породици и пријатељима, јер се могу злоупотребити.

2. Имајте на уму могућност лажног представљања.

3. Не примајте на поклон допуне за мобилни од непознатих јер ће они засигурно тражити нешто заузврат.

4. Немојте писати ништа чега бисте се стидели ако то прочитају ваши пријатељи у школи или у комшилику, не шаљите фотографије које не бисте желели показати другима.

5. Нисте ви криви због тога што вам прете и вређају вас. Затражите помоћ од старијих чак и кад мислите да сте учинили нешто недопуштено.

6. Немојте избрисати с мобилног податке и фотографије које вам је неко послао јер ће помоћу њих полиција лакше пронаћи особу која вам прети.

7. Никад немојте ићи сами на састанак с особом коју сте упознали путем мобилног, на chat-у или путем блога.

Родитељи, запамтите:

В аша деца могу знати више од вас о технологији, али ви знате више о животу. И у овој области они требаод Вас да науче сигурно да „ходају“ светом.

Делови текста преузети са сајта Unicef-a