Средња школа - Лукијан МушицкиVajdaság Metal Cluster – VMC

 

Foglalkozásválasztás előtt álltok és a középiskolába való írtakozás előtt is. Ez az első feladataitok közé tartozik. Sok foglalkozás létezik, de hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt? Szülők, tanárok, barátok és az idősebb tanulók tanácsokkal segíthetnek, de nem valaszthatnak helyettetek. A foglalkozásválasztási kritériumok különbözőek, valaki megbecsült foglalkozást választ, valaki népszerűt, valaki pedig jól fizetett foglalkozást...Ne engedjétek meg, hogy mások válasszanak helyettetek vagy a választásotok véletlenuszerű legyen. Nagy elégedettséggel jár az, ha olyan munkát végezhetünk amelyet szeretünk. Az elmúlt években, a tanulók nehezebben döntenek a „termelési foglalkozások és mesterségek” mellett, így sokan gimnáziumba, közgazdaságra, jogra, menedzsmentre íratkoznak. Minden foglalkozásra szüksége van, viszont ez az irányzat nagy túltelítettséggel jár bizonyos foglalkozásokból és hiánnyal más foglalkozásokból és szakmákból. Ez a trend már évek óta tart, így megnőtt a munkanélküliek száma is.

Az internet idejében, nyitott gazdaság és az átfogó piac végett Szerbia az egész világgal összeköttetésben van és minden folyamat nagy hatással van az országra. A világban végzett felmérések alapján és a hosszútávú becslések szerint, kimutatásra került, hogy a termelési foglalkozások egyre jobban keresettek és a jövőben sokkal népszerűbbek lesznek és ezzel jobban fizetettek is. A termelés a társadalom fennmaradásának a feltétele, így országunknak is kötelessége lesz fejleszteni a termelést és ebből kifolyólag sok szakemberre is szükség lesz.

A foglalkozás nepszerűségét a saját tehetségedhez és érdeklődésedhez kell viszonyítanod, hogy utána foglalkozásoddal önmagadnak és családodnak is megélhetést biztosíts.

Olyan foglalkozást válassz önmagadnak amely legjobban illik hozzád és a önmagadat látod benne a jövőben.

Vajdaság Metal Cluster – VMC a legjelentősebb üzlettársulata a fémmegmunkáló és gépész egyesületeknek Szerbiában. Több mint 120 termelési egyesültet foglal magába, székhelye Temerinben van. Temerinben található az Edukatív Központ is, az Innovációs Központ, Vállalatok Támogatásának Központja és a Fejlesztési Projektek Központja.

Azoknak a vállalatoknak amelyek tagjaink, folyamatosan kiírt pályázatuk van több mint 300 gépészmérnök számára, minősített heggesztő számára, lakatos, szerszámkészítő, bádogos és más termelés megmunkálási feladatokat végző munkás számára. Temerinben mindig is létezett és létezni is fog fémmegmunkálás és gépgyártási termelés. Vállalatainknak hosszú távon szükségesek a termelési foglalkozásokban kiképzett munkások.

A temerini „ Lukijan Mušicki“ Szakközépiskola olyan irányzatokat kínál amelyek termelési foglalkozásokban képeznek ki munkásokat.

Vajdaság Metal Cluster – VMC segítséget és támogatást biztosít az iskolának és azoknak a tanulóknak akik termelési foglalkozásokra képezik ki magukat, valamitn lehetőséget biztosít: modern képzésre az edukatív központban, kiállítások látogatására, együttműködésre az innovatív és kutatási intézményekkel, szakmai gyakorlat elvégzésére, emelett bizonyos számú ösztöndíjat is kioszt, valamint foglalkoztatást a szakmán belüli legjobb mestereknek .

 

Jelentés a zsablyai oktatási vásárról

 

Április 4-én, pénteken 10 órai kezdettel megtartották az oktatási vásárt Zsablyán, ahol a jövendőbeli középiskolásoknak több középiskola is bemutatkozott, többek között: Elit közgadasági középiskola Újvidék, Légiközlekedési Szakközépiskola, “Pašćan” Szemészeti Szakközépiskola, Mezőgazdasági Szakközépiskola Futak és még sok többi. A mi iskolánk k retaivitást és sokszínűséget bizonyított a szakirányok bemutatásánál, az állványunknál a sorok akkor sem oszlottak szét amikor már a többi iskola elhagyta a vásárt.

Az egyes számú állványnál a közgazdászok mutatkoztak be, akik sok általános iskolás tanulót gyüjtöttek maguk köré egy kvizszerű nyereményjátékkal „Mennyit tudok a közgazdaságról”. A legtöbb tudással rendelkező tanulók polót nyertek iskolánk logójával, a kevésbé sikeresek viszont örökíróval lettek megjutalmazva. Egyidejűleg két diáklány flipchart táblán bemutatták a tantárgyakat, statisztikai-grafiakai ábrázolással kimutatták a tanulók szakok szerinti íratkozási arányát és végül az általános iskolás tanulókkal rövid kérdőíves lekérdezést végeztek a tanórán kívüli tevékenységekről, úgyszintén a flipchart táblán.

A második számú állvány a fodrász es pedikűrös-manikűrös szaknak volt fenntarva akik az oktatási vásár látogatóinak állandó hajfőnözést és manikűrözést biztosítottak. Az említett állvány utolsónak zárt be az oktatási vásáron aznap.

A háromas számú állványt a magyar tannyelvű ügyviteli adminisztrátorok vezették akik a látogatóknak bemutatták a virtuális vállalatuk működését, a négyes számú állvány a vizszerelőknek és az autó-mechanikusoknak volt fenntartva akik három motoron mutatták be szakmájuk fortélyait. Az általános iskolás fiúk nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel közeledtek az idősebb barátokhoz akik elmagyarázták mi mindent tanultak meg eddig a motorokról és az autókról.

A háromas és négyes állvány mögül folyamatos pp prezentáció futott le, amelyből a tanulók további információkhoz juthattak az iskola kinézetéről, udvaráról, tantermeiről és szakirányairól.

Összesítve az iskolánk a zsablyai oktatási vásáron még egyszer bizonyította milyen képzési kínálattal rendelkezik.

 

Március 8 – “Lukijan Mušicki” Temerin

 

Iskolánkban a máricus 8-a nagyon szépen lett megünnepelve. Világszerte köztudott, hogy március 8 az a nap amikor a nők egyenlő jogokat kaptak mint a férfiak, ezért Nőnapnak hívjuk. A polgári nevelés órákon színes papírokból kis üdvözlőlapokat készítettünk amelyekre kis üzeneteket írtunk ki. Az üdvözlőlapokat később kilyukasztottuk és cukorkákat kötöztünk rájuk. Az ajándékot osztó tanulók tanteremtől tanteremre mentek és osztogatták a diáklányoknak a kis ajándékokat. Nagyon szép esemény volt és mindenki vidám volt, főleg a lányok mivel cukorkát kaptak egy szép üzenettel, némelyikük még virágot is kapott.

 

A Lukijan Mušicki Középiskola közgazdászainak aktivája azt a feladatot kapta, hogy január 31.-én a NEMZETKÖZI DOHÁNYFÜSTMENTES NAP ALKALMÁBÓL felhívja a tanulók, tanárok és iskolai személyzet figyelmét a dohány káros hatására. Ez a feladat a III.5 osztály tanulóit is érintette, akik a következőket jegyezték fel:

 

 

Január 31 – Nemzetközi dohányfüstmentes nap

 

A dohányzás a legfőbb előidézője a tüdőráknak, a szívinfarktusnak valamint a krónikushörghurutnak – figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek.

Különösen elgondolkodtató, hogy a gyermeket váró nők egyharmada rendszeresen, vagy a terhesség időtartama alatt egy ideig, ha csak átmenetileg is, de hódol a dohányzás szenvedélyének, annak ellenére, hogy sokan tisztában vannak a dohányfüst embrióra gyakorolt káros hatásával. Ha egy nő a terhessége alatt dohányzik, akkor megnő a veszélye a spontán vetélésnek és a koraszülésnek, továbbá annak, hogy az átlagosnál kisebb súllyal fog születni a gyerek. Esetükben nagyobb gyakorisággal következik be a csecsemőhalál is. Fogékonyabbá válnak a dohányzó kismamák gyerekei az allergiás megbetegedésekre, a légzőszervi fertőzésekre, a középfül-gyulladásokra. A belgrádi városi közegészségügyi intézet által végzett kutatások szerint a kétéves gyerekeket nevelő édesanyák nem kevesebb, mint 40 százaléka rendszeresen, vagy időnként rágyújt, kisgyerekük jelenlétében is. Feltűnő adat az is, hogy a dohányzó kismamák egynegyede ügyet sem vet arra, hogy a csecsemője közelében gyújt-e rá, vagy sem.

A 2000-ben elvégzett felmérésekhez viszonyítva biztatóan csökkent a dohányosok száma Szerbiában – 9,8 százalékkal a férfiak esetében és 3,8 százalékkal a nők esetében – de még így is aggasztóak a dohányosok számával kapcsolatos adatok.

A dohányzás a koszorúér betegségek rizikótényezője (nők esetében ez magasabb, mint férfiaknál), a leszokás csökkenti az infarktus kockázatát. Nőkben emellett nagyobb eséllyel jelenik meg az agyi ereket érintő, és ezáltal megjelenő stroke eseménye. Nagyobb a valószínűség a cukorbetegség kialakulására. Nem is gondolnánk, de a dohányzás következtében több ránc jelenik meg az arcbőrön, így a cigarettázó nők idősebbnek tűnnek saját korosztályuknál, emellett még nagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata is. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy dohányosok esetében erősebbek a menstruációs fájdalmak, korábban jelentkezik a menopauza jelensége, illetve az ezzel járó csontsűrűség csökkenése erősebb fokú.

A köztudottan dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrák mellett olyan rosszindulatú daganatok, mint a húgyhólyag, vese, gége, szájüregi, nyelőcső, gyomor -és hasnyálmirigy daganatok kialakulása is összefüggésben van a dohányzással. Tudni kell, hogy a tüdőrákban szenvedő páciensek 90-95 százaléka dohányos. Magyarországon pedig évente 8000 ember hal meg ebben a típusú daganatos betegségben. A tüdőbetegségek közül a krónikus bronchitis és emphysema (tüdőtágulás), asztma kialakulása is nagymértékben nő dohányzás hatására. Ennek az oka a krónikus gyulladás következtében megjelenő váladék felhalmozódása, kötőszövet megjelenése, a léghólyagocskák falának szétszakadása (itt történik a légcsere, mely ezáltal romlik), a légutak csökkent védekezőképessége, ennek következtében pedig gyakoribbak a fertőzések is. A dohányfüstben jelen levő nikotin csökkenti az étvágyat, azok esetében is, akik a közös helyiségek miatt akaratlan elszenvedői mások káros szokásának.