Средња школа - Лукијан Мушицки


KEDVES NYOLCADIKOSOK, ÁLTALÁNOS ISKOLÁS TANULÓK

ÉLETETEK FONTOS DÖNTÉSE ELŐTT ÁLLTOK!

MERRE TOVÁBB?

MILYEN ISKOLÁT VÁLASSZAK?

MILYEN SZAKIRÁNYT ÉS MUNKATERÜLETET?

 

Egy foglalkozás kiválasztása nemcsak azt határozza meg, hogy mit tanultok az elkövetkező pár évben, hanem egész életetek menetét. Ezért fontos, hogy a középiskolát se meggondolatlanul vagy véletlenszerűen válasszátok ki. A döntést magatoknak kell meghozni, ne befolyásolja mások véleménye. A végleges döntés előtt vegyétek figyelembe a következő szempontokat:

*mire vagyok képes, valamint mennyire lennék elégedett magammal az iskola elvégzése után az ilyen szakirányú munkahellyel?

*milyen lehetőségek várnak rám az adott szakirány elvégzése után (munkalehetőség, továbbtanulási lehetőség vagy szakképesítés)?

*milyen munkát tudnék végezni az adott szakon belül?

Hogy könnyebben eldöntsétek milyen szakirányt válasszatok, bemutatjuk a „Lukijan Mušicki” Középiskolában 2014/2015 iskolaévben nyiló szakokat:

 
Gépkocsiszerelő

Ha szeretitek a kocsikat, érdekel, hogy hogyan működnek, ügyes kezeitek vannak, szeretnétek kocsikat javítani, akkor ez a szakirány pont nektek való. A hároméves képzés során iskolánkban és az iskola műhelyében szaktudásra tesztek szert, a szakmai gyakorlaton pedig gyakorlott mesterektől leshetitek el a szakma trükkjeit.

Az iskola elvégzése után különféle vállaltokban tudtok elhelyezkedni: mezőgazdasági vállalatokban , városi közlekedési vállalatnál, nagyobb kocsiszervízekben, és mivel magas fokú tudásra tesztek szert, akár önálló vállalkozóként is dolgozhattok. A záróvizsga megvédése után képesek lesztek rá, hogy:

*felismerjétek az alkatrészeket, megértésetek a motor működési elvét

*elvégezzétek különbőző gépjárművek szervízelését

*megjavítsátok a járműveket

*megértsétek a fékrendszer és kormányrendszer működési elvét és amennyiben hibásodik megjavítsátok

*ésszerűen és megfelelően használjátok a szerszámokat és alkatrészeket a kocsi szétszedésénél és összeállításánál

*önállóan tudjátok használni és értelmezni a műszaki dokumentációt.

Fodrász

Divatos frizurákat szeretnél készíteni? Vonz a fodrászszalonok világa? Érdekelnek a hajápolás, nyírás, festés titkai? Iskolánkban mindezt elsajátíthatod! A gyakorlati oktatás mellett elméleti tudásra is szert teszel pszihológiából, bőrgyógyászatból, anatómiából… ez mellett lehetőséged nyílik különféle továbbképzéseken, versenyeken, kiállításokon is részt venni. A gyakorlatot iskolánk korszerűen felszerelt szalonjában fogod végezni. A 3 éves képzés befejezése után képezheted magad tovább akár hazai, akár külföldi fodrásztanfolyamokon. A szakma titkaiba fodrász végzettségű gyakorlati oktatóink fognak beavatni. Ha ügyes kezű vagy, ez a szakma pont neked való, hiszen a fodrászat is egyfajta művészet.

GYERE ÉS GYŐZŐDJ MEG RÓLA!

 

Pedikür és manikür

A kezeink és körmeink már első látásra sokat elárulnak rólunk, ezért fontos, hogy minden pillanatban és helyzetben ápoltak és egészségesek legyenek. A kéz- és lábakfejek és rajtuk a körmök ápolása a pedikürrel és manikürrel foglalkozók feladata. Az ő feladatuk, hogy észrevegyék az elváltozásokat a körmökön, kijavítsák és megformálják őket a divat szerint.

Hároméves iskoláztatás során a diákok szakképzést szereznek, amely a modern technológián alapszik, követi a tudomány fejlődését, valamint olyan gyakorlati készségeket, amelyek segítségével önállóan el tudják végezni a pediküri és maniküri tevékenységeket.

Gyertek és bizonyosodjatok meg magatok is!

 

Közgazdasági technikus

Ha felelős vagy, kommunukatív, pontos és rendszerető, érdekelnek a társadalmi tudományok, akkor ez a szakirány a legjobb választás a számodra. A négy éves képzés során szaktudásra tesztek szert közgazdaságtanból, vállalati szervezésből és menedzsmentből. A kapott tudással dolgozhattok vállaltokban, bankokban, biztosító társaságokban mégpedig különféle profilú munkahelyeken: pénzügy, könyvelés, pénztáros, irodai munka és hasonló.

Az iskola befejezése után lehetőségetek van továbbtanulni főiskolán vagy egyetemen. A záróvizsga után szakos leszel a következő dolgokra:

*pénztáros munka végzése

*üzleti könyvelés

*különbőző könyvelési dokumentumok kitöltése

*fizetés és kamatok elszámolása

*vállalati aktivitások tervezése és szervezése