Средња школа - Лукијан МушицкиKözépiskolánk egy XVIII. századi kastély épületében működik, amely valamikor a Fernbach család tulajdona volt. 1949-ben az állam emlékművé nyilvánította, ma Temerin község fontos kulturális és történelmi emléke. A középiskola 1946. szeptember 1-én kezdett dolgozni, Ipari és Kézműipari Szakközépiskola néven. Az idő folyamán az iskola többször cserélt nevet – Ipari Középiskola, „Csáky Lajos” Ipari Iskola, „Május 25.” Középiskola, Technikai Iskola. Ma a „Lukijan Mu šicki“ Szakközépiskola nevet viseli. Az oktatás alapítás óta két nyelven folyik – magyar és szerb nyelven.

Lukijan Mušicki

(1777. január 27., Temerin – 1837. március 15., Karlóca)

Lukijan Mušicki abban a korban élt és alkotott, amikor fontos események történtek a szerb irodalom, történelem, megmaradás szempontjából. Az általános iskolát Temerinben fejezte be, gimnáziumba Újvidéken és Szegeden járt, ezután Pesten tanult jogot és filozófiát. Egyetemi tanulmányai után a karlócai püspöki iroda adminisztrátora lett, hitoktató, és miután belépett a szerzetesrendbe a Šišatovac kolostor vezetője. Ez után haláláig püspükként tevénykenykedett Plaško, Horvátországban.

Korának egyik legműveltebb írója volt. Már amikor a szerzetesrendbe lépett, tudott németül, latinul, magyarul, görögül, franciául, olaszul és ószlávul. Később elsajátította az angol, arab és zsidó nyelvet. Megismerkedik Dositejjel, Kopitarral, népdalokat gyűjt még Vuk előtt, szerb bibliográfiát ad ki. Az antik- és újkor minden nagyobb irodalmárának művét ismerte. Alkotásait a szerb népnek, Szerbiának szentelte. Szerinte csak az az ember erős fa aki tiszteli a nemzetét, még akik nem azok csak gyenge faágacskák ebben a világban.